zondag 11 april 2010

Ding 23:

De eerste les... een eigen blog!..
Met wat startproblemen (wachtwoord vergeten!) toch enthousiast aan de slag. Ook heel leuk om de blogs van de collega's te volgen. Het is een grote stimulans als je reacties krijgt op je 'postings'. Ook leuk om andersom collega's te volgen en te reageren of hun 23dingen lessen.

RSS. ik dacht dat ik het wel wist, maar er is veel meer mogelijk dan ik dacht!
Blijf wel een beetje huiverig voor de commercie. Google weet wel veel en ik wil niet zomaar al mijn e-mail adressen gebruiken, delen of zichtbaar voor anderen maken. Ook netvibes vind ik erg commercieel en het lukt me maar niet om zaken die ik niet interessant vind te verwijderen ofwel onzichtbaar te maken. Verder ben ik wel een echte fan van RSS omdat de infobesitas op de loer ligt. Je moet schiften en selecteren!
Delicious, hardstikke handig! Muziek luisteren, foto's zoeken en bewerken, zelfs Hyves weer tot leven gewekt, maar mijn eigen Twitter opgeheven..ZHZO Twittert steeds meer!

23 dingen is al maandenlang gesprekstof in onze bieb. Heel veel tips en ideeen uitgewisseld. Ook het nadenken over de relevantie en toepasbaarheid van sommige 'dingen' voor onze beroepspraktijk levert veel bruikbaars op!

Het is belangrijk te reageren op elkaar blogs: respons is heel belangrijk. Ik vond het fijn dat wij tegelijkertijd met elkaar de 23 dingen hebben gedaan. Met coach Ellen, de andere coaches en de collega's. Ook het tijdschema is handig om een beetje stok achter de deur te hebben. Dan nog voornamelijk interactie tussen directe collega's en niet naar 'externen'... (niet echt extern maar van de andere zhzo-bibliotheken)

Voor mij waren de 23 dingen een grote stimulans om regelmatig en intensief met allerlei 2.0 toepassingen bezig te gaan. Vooral ook de opdrachten zijn duidelijk en praktijkgericht. Wat kan ik er mee in het werk?? Wat kan mijn/onze bibliotheek hiermee?? en natuurlijk ook gewoon leuk voor mezelf . Beter op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, beter de berichtgeving over web2.0 web 3.0 zaken kunnen volgen en interpreteren.

Wel enige angst... het gaat zo snel, je moet hard werken om het te kunnen blijven volgen.. en ook nog kunnen inpassen in het werk/de bibliotheek.

Hoewel dit het laaste 'Ding' moeten we ermee doorgaan en proberen de leuke en nuttige dingen in onze bibliotheken te gebruiken. Voor onszelf maar zeker ook voor de klanten. Dus Meer RSS, Twitter, blog, podcast, vodcast, Youtube, wiki, Hyves....

En tot slot, een melig filmpje over een bibliotheek met alleen maar BOEKEN!!

donderdag 8 april 2010

Ding 22: Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken


Wat wil de klant? (lijkt me heel belangrijk!
Wat wil de bibliotheek? En vooral wat kan de bibliotheek?
Ik heb me o.a. laten inspireren door het artikel: "bibliotheek 2.0 : een kijkje achter de schermen / Lex Slaghuis (interview met karolien Selhorst van Bibliotheek Vlissingen)
In dit artikel wordt o.a. ingegaan op nieuwe vormen van interactie met de klant. De klant wil niet alleen consumeren maar zeker ook informatie/content produceren. Hiervoor kun je Wiki's gebruiken. De bibliotheek zet een Wiki op, de klanten kunnen meewerken en zo kennis delen. Bijvoorbeeld een Wiki over de geschiedenis-Canon van de regio. Klanten kunnen foto's, filmpjes aanleveren voor de site. Scholieren kunnen een podcast, vodcast maken voor/over de bibliotheek.
Positief is ook de link tussen de (traditionele) fysieke functies van de bibliotheek met meer moderne digitale toepassingen. Bjvoorbeeld het maken van themalijsten en boekrecensies. De lijsten hangen in de bieb maar op Dizzie.nl plaatst de bibliotheek ook boekrecensies.

Een hele mooie toepassing van de Vlissingse bibliotheek is de ontwikkeling van de 'Question Manager' Dit is een digitale inlichtingenfunctie, vergelijkbaar met Al@din, maar nog meer 2.0 door grotere kennisdeling en transparantie. Het bieden van toegang tot kennis en informatie in optima forma!
Wie weet komen de Nederlandse bibliotheken tot 1 digitaal vragenloket door al@din, IBI en de Quistion Manager tot 1 geheel te smeden.

Ding 21: Aquabrowser/ my discoveries


Dat ons netwerk zou overgaan op de Aquabrowser van Medialab zat er al een tijdje aan te komen. Vandaar dat we ook flink hebben rondgekeken naar de al in gebruik zijnde aquabrowsers.
Zelf vind ik onze eigen aquabrowser er heel mooi uitzien. Nu gaat het niet alleen om de buitenkant maar vooral om de content. Nou dat is zeker uitgebreider dan de collecties die je via Bicat kan/kon vinden.
Sommige klanten vinden dat ze teveel vinden... (klanten zoeken vooral een Boek)
Ook geeft de woordenwolk soms vreeemde en raadselachtige woorden. Leuk zijn de lijstjes die je kunt maken in My discoveries, de tags die je kunt toevoegen. Aanbevelingen, tips, waarderingen, tags, lijstjes, suggesties, aanraders, leengdrag (koopgedrag) van anderen zijn zaken die we steeds vanzelfsprekender vinden en dus ook verwachten van een catalogus.
Zelf ben ik nog een beetje zoekende hoe ik het handigst geattendeerd kan worden via RSS op nieuwe aanwinsten. Voor zover ik nu zie/ontdekt heb kun je via opze aquabrowser kiezen voor een rss attendering voor alles wat nieuw is!! (is heeeeel veel!), of voor rss van jouw specifieke zoekvraag?? Is dit zo??
Ik gebruik nu de RSS attendering via de module aanwinsten via de website. Ik maak dan een keuze voor bijvoorbeeld aanwinsten dvd films fictie volwassenen, of voor detectives. Dat is vrij specifiek en daardoor overzichtelijk en bruikbaar.

Wat ik vooral boeiend vind is de vraag van de presentatie op het web. Zoals ik las in artikel van Jan Klerk: "In 2012 moet er één catalogus zijn en één gezamenlijke bibliotheekportal: mijnbibliotheek.nl. Daarop krijgen mensen hun eigen gepersonaliseerde pagina, één zoekfunctie voor álle collecties en de mogelijkheid om widgets aan te maken op bijvoorbeeld Hyves"
Ja dat is natuurlijk ideaal en breng je de bibliotheek (en haar collectie) waar je maar wilt.