zondag 31 januari 2010

Ding 14: Instant Messaging: chatterdechat

MSN
Driftige toetsenbord geluiden, gegiechel. Ben je nou aan je huiswerk!! Ja!!!
Volgens mij zit je te chatten!! Ja maar, dat gaat over het huiswerk hoor!!
Ze leren er in ieder geval heel snel van typen.
Afgezien van een korte poging echt heel lang geleden om te ICQ-en (I Seek You) heb ik zelf weinig chat-ervaring. Of toch wel?? Heb meegedaan aan de al@din chat-pilot. Net als mijn collega Dorien al chattend vragen beantwoord. Dat is enerverend, leerzaam, spannend en soms frustrerend.
En sinds kort wordt er hier in huis druk 'Geskyped'. Wie weet ook handig voor het werk (hoeven we niet zoveel kilometers te maken en hoeven ze op het bedrijfsbureau geen plek vrij te maken)

Zit er toekomst in de Chat??
Chatten is niet alleen prietpraat voor pubers. Steeds meer bedrijven, instellingen en gemeenten hebben behalve een rubriek "veelgestelde vragen" , de mogelijkheid om te chatten met een medewerker en zo je vragen te stellen. Bibliotheken onderzoeken de mogelijkheden van deze functionaliteit in hun dienstverlening. Klantvriendelijk en persoonlijk is het zeker.

Ding 13: online kantoortoepassingen

Google docs
Het webteam (Myriam, Mieke en Judith) gebruikt Googledocs vrij intensief. Dit voor een overzicht van de planning van de te plaatsen onderwerpen op de site. Ook gebruiken we het om te communiceren met het webbureau dat onze sites heeft ontwikkeld. Ik wist niet dat je geattendeerd kon worden op wijzigingen in de documenten. Dus dat gaan we zeker gebruiken!

Ding 12: Twitter

Vorig jaar een judithkeyser twitter account aangemaakt, om eens te kijken of het moeilijk is (nee) of ik er wat mee zou kunnen gaan doen (nee) Ik heb 1 keer 'getweet' (niks zinnigs) en heb inmiddels 17 'followers'. Afgezien van collega's ook voor mij volslagen onbekenden.
Ik wil mezelf onttwitteren maar hoe??

Twitter blijft wel erg in het nieuws en lijkt me toch erg hot. Is het iets alleen voor de oudjes? Twitteren jongeren ook? Moeten wij er als bibliotheek wat mee? (ja)
Hierover staan hele zinnige dingen in het volgende artikel:
Bibliotheken verkennen gebruik van Twitter / Bart Janssen in Bibliotheekblad nr. 8 (2009)

BibliotheekNetwerkZHZo op Twitter:
http://twitter.com/biebzhzo




Waarom heeft BibliotheekNetwerkzhzo een Twitteraccount?
Het biedt de mogelijkheid om snel nieuws en activiteiten bekend te maken.
Het is een goede pr. en op deze manier zoeken we contact met onze gebruikersgroep en niet onbelangrijk; nieuwe gebruikersgroepen attenderen.
En ook niet onbelangrijk: We willen meedoen, en trends volgen. Steeds meer bibliotheken Twitteren.
Wens voor de toekomst: automatisch Tweets maken door middel van rss-feeds: Twitterfeed. (is helaas nog niet gelukt) Andersom wel, je kunt op je abonneren op RSS feeds van twitter biebzhzo

zondag 3 januari 2010

Ding 11: Wiki

Ben natuurlijk zoals iedereen bekend met de Wikepedia encyclopedie. Maar heb hier nooit iets aan willen/kunnen toevoegen. De Wiki van bibliotheek Deventer vind ik heel mooi, leesbaar en interessant. De oproep aan mensen om hun eigen verhaal/herinnering aan de stad streek te verwoorden en toe te voegen is heel leuk! Ben ook wel benieuwd of het lastig is om mensen zover te krijgen zelf iets toe te voegen.
Er zijn wel onderwerpen waarvan ik het idee heb dat en Wiki handig is voor ons bibliotheeknetwerk. Bijvoorbeeld een Wiki over de ervaringen met de zelfbediening, Bicat, klassebezoeken (zie Wiki Carlien!)
Voor onze klanten een wiki over lokale en streek geschiedenis, literatuur.
Ik heb al eens geexperimenteerd met het programma Wetpaint. Het artikel waarnaar verwezen werd op www.23dingen.nl op de site www.frankwatching.com geeft een handig overzicht van bruikbare Wiki software. Over Wetpaint: Wetpaint is een supereenvoudige wiki en niet bestemd en geschikt voor gebruik in een bedrijfsomgeving. Nou das dan wel weer een beetje jammer. In het artikel wordt een keus gemaakt voor Jotspot of Socialtext. Rob Coers heeft het over Pbworks en nog een paar. Daar ik zelf een leek ben, ben ik wel afhankelijk van dit soort adviezen. Ik vind het wel lastig dat er altijd zoveel te kiezen is!